Is uw onderneming Pokémon Go-proof?

 In Geen categorie

Pokémon Go is mateloos populair en het aantal Pokémon “trainers”, waaronder niet alleen kinderen maar ook steeds meer volwassenen, breidt zich razendsnel uit. Dit betekent dat Pokémon Go inmiddels ook de werkvloer heeft bereikt: is uw bedrijf hiertegen bestand?

Pokémon Go is een vrij te downloaden mobiele game waarin spelers met behulp van GPS- locatiebepaling en een zogenaamd “augmented reality-interface” Pokémon (op echte dieren gebaseerde wezens) kunnen vangen. De Pokémons zijn op willekeurige plekken in de “echte” wereld te vinden doordat de makers van het spel de Pokémons op willekeurig gekozen GPS-coördinaten hebben losgelaten, dus ook in of om uw bedrijfspand. Het spel maakt vervolgens gebruik van de GPS-functie van de telefoon om aan te geven dat er een Pokémon in de buurt van de locatie is. Eenmaal aangekomen bij die locatie wordt de Pokémon met behulp van de camera op de mobiele telefoon in de echte wereld geprojecteerd en kan deze worden gevangen middels het gooien van een zogenaamde Pokéball naar de Pokémon.

De Pokémon Go-rage gaat inmiddels zo ver dat een buschauffeur uit Ridderkerk is gefilmd, terwijl hij Pokémon Go al rijdend aan het spelen was. De buschauffeur dreigt daardoor zijn baan kwijt te raken. Ook binnen uw onderneming wordt naar alle waarschijnlijkheid Pokémon Go gespeeld. Is uw onderneming Pokémon Go-proof?

Om te voorkomen dat Pokémon-Go uw bedrijfsprocessen verstoort en uw werknemers onder werktijd afgeleid zijn van hun werk in verband met hun “nevenwerkzaamheden” als Pokémon trainers, doet u er goed aan om na te gaan of uw personeelshandboek en verzuimreglement up to date zijn. In ieder geval dienen specifieke regels opgenomen te zijn over internet- en mobiele telefoongebruik en het spelen van online games onder werktijd. Immers, u wilt niet het risico lopen dat de bedrijfsprocessen binnen uw onderneming gevaar lopen door overmatig gebruik van internet en/of mobiele games. Heeft u er bijvoorbeeld weleens bij stilgestaan dat het uw werknemers in beginsel is toegestaan om onder werktijd voor privé doeleinden gebruik te maken van internet en mobiele telefoon? Evenals dat u als werkgever in beginsel aansprakelijk bent voor verkeersongevallen veroorzaakt door uw werknemers? En dat het enkel spelen van Pokémon Go niet direct een reden voor ontslag is?

Naast verstoring van uw bedrijfsprocessen door interne factoren kan ook verstoring plaatsvinden door externe factoren. Indien er een Pokémon binnen uw bedrijfspand of op uw bedrijfsterrein aanwezig blijkt te zijn, kunt u namelijk geconfronteerd worden met spelers die de Pokémon willen vangen, hetgeen niet alleen vervelende situaties kan opleveren maar ook schade kan toebrengen aan uw eigendommen. Een speler die zonder toestemming uw bedrijfspand binnendringt of zich op uw bedrijfsterrein begeeft en niet op eerste verzoek direct uw bedrijfsterrein verlaat, maakt zich schuldig aan het misdrijf huisvredebreuk, zoals genoemd in artikel 138 Wetboek van Strafrecht. De speler maakt inbreuk op uw eigendomsrecht en u kunt hiervan aangifte doen bij de politie. De speler loopt in dat geval het risico op een boete.

Gelet op de recente releasedatum van Pokémon Go en het unieke concept daarvan is het waarschijnlijk dat uw onderneming nog niet Pokémon Go-proof is. Guido de Wit advocaten helpt u graag uw onderneming Pokémon Go-proof te maken. Ook voor het Witte Huis van Guido de Wit advocaten is inmiddels de eerste Pokémon gesignaleerd, zodat wij u optimaal kunnen adviseren. Guido de Wit advocaten omarmt ondernemers door zekerheden te borgen en kansen te benutten en is dan ook graag uw sparringpartner bij al uw zaken.

Wij ontvangen u graag in ons Witte Huis, uw juridische thuis.

Recente berichten